Orkisz – dawna odmiana pszenicy, szerzej znana od czasów średniowiecznych. Zanim trafił w Twoje ręce, jego kłosy dojrzewały w pełnym, letnim słońcu. Po zbiorach ziarna zostały oczyszczone i wyekspandowane. Tak, abyś mógł się cieszyć ich smakiem i chrupkością bezpośrednio po otwarciu opakowania. N zdrowe!
WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, ŻELAZA I MAGNEZU
GOTOWE DO SPOŻYCIA
Sposób użycia: orkisz do chrupania bez dodatku cukru sprawdza się jako szybkie i pożywne śniadanie. Wystarczy, że dodasz jogurt naturalny lub napój roślinny.
Możesz go również chrupać bezpośrednio z paczki, posypać nim sałatkę lub zupę krem.
POŻYWNE ŚNIADANIE. CHRUPIĄCA PRZEKĄSKA.
Składniki: ekspandowane ziarno orkiszu*. Produkt może zawierać orzeszki ziemne, migdały i sezam.
*produkt rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza 100 g produktu | |
wartość energetyczna | 1522 kJ (360 kcal) |
tłuszcz | 2,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
węglowodany | 68 g |
w tym cukry | 2,5 g |
błonnik | 6,3 g |
białko | 14 g |
sól | 0,18 g |
żelazo | 3,8 mg (27%**) |
magnez | 104 mg (28%**) |
* % dziennej referencyjnej wartości spożycia
Odkąd zainteresowałam się bliżej zdrową żywnością próbuję wielu nowości, które udaje mi się znaleźć. Jedną z nich jest właśnie orkisz, z którym w takiej postaci miałam do czynienia pierwszy raz
Bardzo dobrze sprawdził się jako samodzielna przekąska jak i dodatek do mleka czy jogurtu na śniadanie. Świetnie pasuje też do domowego musli, granoli i domowych, owsianych batoników – wypróbowałam i bardzo polecam! 

Orkisz jest na prawdę ciekawym dodatkiem, który może urozmaicić nasze codzienne posiłki
I co ważne, ma naturalny skład bez niepotrzebnych ulepszaczy i cukru
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Orkisz do chrupania, sprawdza się u nas jako świetna zakąska do filmu, uzupełnienie sałatek (posypuję ziarnami słonecznika, dyni i chrupkami właśnie przed samym podaniem) oraz jako wkładka do zup kremów 😉 polecam.