Chrupki orkiszowe

chrupki orkiszowe

Orkisz – dawna odmiana pszenicy, szerzej znana od czasów średniowiecznych. Zanim  trafił w Twoje ręce, oczyszczone i wyekspandowane ziarna oblaliśmy odżywczą melasą, bogatą w żelazo i magnez. Następnie wypiekliśmy ziarna w piecu, aby nadać im chrupkości zachować złocistą otoczkę. Spróbuj. Jeśli zasmakuje Tobie, to może podzielisz się chrupkami orkiszowymi z kimś bliskim? Na zdrowie!

Jeśli przyjrzysz się orkiszowi, zauważysz, że każde ziarenko jest inne. Tak chciała natura, my jej nie poprawiamy.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, ŻELAZA I MAGNEZU

GOTOWE DO SPOŻYCIA

Sposób użycia: chrupki orkiszowe z dodatkiem melasy to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Wystarczy, że dodasz jogurt naturalny lub napój roślinny.

Możesz je również chrupać oglądając ulubiony serial lub użyć jako posypki do deseru.

POŻYWNE ŚNIADANIE. CHRUPIĄCA PRZEKĄSKA.

Składniki: ekspandowane ziarno orkiszu* (64%), melasa buraczana*.
Produkt może zawierać orzeszki ziemne, nasiona sezamu i migdały.
*produkt rolnictwa ekologicznego

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1493 kJ (352 kcal)
tłuszcz 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
węglowodany 71 g
w tym cukry 21 g
błonnik 4,6 g
białko 11 g
sól 0,16 g
żelazo 7,4 mg (53%**)
magnez 161 mg (43%**)

**% dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>