Chrupki orkiszowe z sezamem


chrupki orkiszowe z sezamem

Orkisz – dawna odmiana pszenicy, szerzej znana od czasów średniowiecznych. Zanim  trafił w Twoje ręce, oczyszczone i wyekspandowane ziarna oblaliśmy odżywczą melasą, bogatą w żelazo i magnez. Następnie posypaliśmy nasionami sezamu i wyprażyliśmy w piecu, aby nadać całości chrupkości i złocistego koloru. Na zdrowie!

Jeśli przyjrzysz się orkiszowi, zauważysz, że każde ziarenko jest inne. Tak chciała natura, my jej nie poprawiamy.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, ŻELAZA I MAGNEZU

GOTOWE DO SPOŻYCIA

Sposób użycia: chrupki orkiszowe z dodatkiem melasy i sezamu to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Wystarczy, że dodasz jogurt naturalny lub napój roślinny.

Możesz je również chrupać oglądając ulubiony serial lub użyć jako posypki do deseru.

POŻYWNE ŚNIADANIE. CHRUPIĄCA PRZEKĄSKA.

Składniki: ekspandowane ziarno orkiszu* (60%), melasa buraczana*, nasiona sezamu* (15%).

Produkt może zawierać orzeszki ziemne i migdały.

* produkt rolnictwa ekologicznego

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1678 kJ (399 kcal)
tłuszcz 11 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g
węglowodany 60 g
w tym cukry 19 g
błonnik 5,6 g
białko 12 g
sól 0,16 g
żelazo 7,3 mg (52%**)
magnez 190 mg (51%**)

** % dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>