Granola z migdałami i orzechami nerkowca

Uwielbiamy grykę, dlatego w naszej granoli użyliśmy jej w dwóch wersjach – prażonej i ekspandowanej. Gryka lubi towarzystwo, dodaliśmy więc do niej orzechy nerkowca, migdały, pestki dyni i wiórki kokosowe. Całość polaliśmy syropem z agawy i wyprażyliśmy w piecu na pysznie złocisty kolor.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, ŻELAZA, MAGNEZU I SELENU

GOTOWA DO SPOŻYCIA

Sposób użycia: granola z orzechami nerkowca i migdałami to pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Wystarczy, że dodasz jogurt, mleko lub napój roślinny.

Możesz ją również chrupać oglądając ulubiony serial lub użyć jako posypki do deseru.

POŻYWNE ŚNIADANIE. CHRUPIĄCA PRZEKĄSKA

Składniki: płatki owsiane*, kasza gryczana* (15%), melasa buraczana*, pestka dyni łuskana*, wiórki kokosowe*, migdały* (4%), gryka ekspandowana* (3%), daktyle suszone*, syrop z agawy*, rodzynki*, orzechy nerkowca* (2,6%).

*produkt rolnictwa ekologicznego

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1736 kJ (413 kcal)
tłuszcz 13 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g
węglowodany 58 g
w tym cukry 16 g
błonnik 8,6 g
białko 13 g
sól 0,03 g
żelazo 6,0 mg (43%**)
magnez 195 mg (52%**)
selen 22 µg (40% **)

** % dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>