CYTRYNOWE MUFFINKI Z AMARANTUSEM
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z jabłek
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki mąki (pszenna razowa typ 2000)
- 1/3 szklanki mąki amarantusowej Amarello
- 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego Amarello
- 1/4 szklanki płatków orkiszowych ekoProdukt
- 1/4 szklanki otrębów owsianych Dobra Kaloria
- 3 łyżki cukru (np. trzcinowego)
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche (mąki, amarantus ekspandowany, płatki, otręby, cukier, skórka z cytryny, proszek do pieczenia, soda, sól), a w drugiej składniki mokre (puree z jabłek, jajko, mleko, olej, sok z cytryny).
- Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać składniki.
- Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Wlać ciasto do ¾ wysokości każdej foremki.
- Piec przez ok. 30-35 minut w temperaturze 175 st. C.
CIASTECZKA WEGAŃSKIE
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki otrębów owsianych Dobra Kaloria
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego Amarello
- 1 szklanka surowej mąki z amarantusa Amarello
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 2/3 szklanki „mleka” roślinnego (może być sojowe, owsiane, ryżowe, migdałowe) – do połączenia składników
- 1 szklanka mieszanki pestek dyni i słonecznika Dobra Kaloria
- kilka suszonych daktyli lub fig
- kilka suszonych śliwek
- łyżka nasion lnu prażonego ekoProdukt
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Suszone daktyle/figi i śliwki pokroić na kawałki, nie muszą być zbyt drobne.
- Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche (płatki, otręby, amarantus ekspandowany, mąka, cukier, pestki dyni, słonecznik, suszone owoce, len prażony, sól, soda), a w drugiej składniki mokre (olej kokosowy, miód, „mleko” roślinne).
- Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać składniki.
- Przygotować blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
- Z kawałków ciasta uformować ciasteczka.
- Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.
MUFFINKI AMARANTUSOWE
Składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej (opcjonalnie)
- szczypta soli do smaku
Jajka z cukrem ubić lekko widelcem. Dodać amarantus i rodzynki, a następnie wymieszać. Włożyć do foremek. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Do muffinek można dodać inne suszone owoce, np. żurawiny oraz posikane orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kakao, cynamon.
Jeśli weźmiemy duże jajka, to 2 szklanki amarantusa mogą się okazać porcją zbyt małą. Trzeba wtedy dodawać tyle, żeby utworzyła się w miarę jednolita, ciastowata bryła (mniej więcej jak z ciasta drożdżowego). Ciasto nie powinno być lejące, lecz łatwe do nabierania łyżką i wypełniania foremek.
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE
Składniki:
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 jajka
- sól i pieprz – do smaku
- opcjonalnie: 1–2 łyżki rodzynek
Całe jajka ubić z solą na spienioną masę, dodać amarantus i wymieszać. Mokrą dłonią formować podłużne lub okrągłe bułeczki o grubości ok. 2 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C, aż się zarumienią. Bułeczki można podawać z masłem, żurawiną lub konfiturami.
PUSZYSTE PLACUSZKI Z JABŁKIEM
Składniki:
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1/2 jabłka
- szczypta soli
Jajka rozbełtać na talerzu, posolić, dosypać amarantus. Wymieszać dobrze i dodać jabłka pokrojone w małą kostkę. Nałożyć na rozgrzaną patelnię po jednej kopiastej łyżeczce. Po kilku minutach, gdy lekko się zarumieni przewrócić na drugą stronę.
Placuszki są delikatne, więc należy przewracać je ostrożnie. Można smażyć na roztopionym maśle.
RACUCHY Z JABŁKAMI
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g mąki razowej pszennej
- 100 g mąki amarantusowej
- jogurt naturalny – 1-2 łyżki
- soda oczyszczona – szczypta
- sól – szczypta
Wszystkie składniki wymieszać i zmiksować na gładką, dość gęstą masę. Dodać jabłko pokrojone na ćwiartki lub drobne kawałki (ilość według indywidualnych upodobań smakowych). Rozgrzać patelnię, wlać olej.
Gdy olej będzie już gorący, zredukować płomień do średniego i smażyć racuchy nabierając ciasto łyżką. Podczas smażenia uważać aby olej cały czas skwierczał ale nie przypalał się. Racuszki mają mieć lekko zrumienioną skórkę, a w środku puszysty i wyrośnięty miąższ.
SZARLOTKA Z AMARANTUSEM
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 400 g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
- 100 g mąki amarantusowej
- 200 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie (20 g) cukru waniliowego
- laska wanilii (opcjonalnie)
- 1/2-1 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie jabłek
Umyć dokładnie, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i przenieść do garnka o grubym dnie, w którym jabłka będą rozprażone. Wcześniej na dno garnka wlać nieco wody (około 50g), żeby jabłka nie przywarły. Dodać – jeśli trzeba – cukier. Prażyć jak najkrócej (czas jest zależny od soczystości jabłek, grubości zasypowej warstwy, intensywności grzania), ale niezbyt intensywnie. Właściwy moment końca obróbki można poznać po tym jak z wierzchu jabłek zniknie sok, a jabłka już nie spływają z drewnianej łyżki.
Uwaga!
Niektóre jabłka, np. papierówki, delikatesy, jeśli są dojrzałe, nie wymagają w ogóle dodatku cukru. Do jabłek lekko kwaśnych wystarczy dodać 1 – 2 łyżki cukru. Nie przesadzić z cukrem, jabłka powinny mieć wyczuwalną kwasowość, którą później można według gustu zrównoważyć odpowiednią ilością cukru pudru do posypania.
Ciasto
Składniki mieszanki wyłożyć na stolnicę. Siekać ciasto szerokim nożem, do momentu przemieszania masła i śmietany z suchymi składnikami ciasta. Zagnieść ciasto ręcznie dla uzyskania jednolitej masy.
Podzielić ciasto na dwie równe porcje i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Można ciasto zostawić w lodówce na dłużej, np. na noc, ale wtedy należy je owinąć folią lub trzymać w zamkniętym naczyniu żeby nie obsychało.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką (może być razowa lub amarantusowa). Wcześniej ze stolnicy należy usunąć pozostałości zagniatanego na niej ciasta.
Rozwałkować pierwszą porcję ciasta odpowiednio do wymiarów stolnicy i po zwinięciu placka na wałku /placek dobrze jest odkroić według wymiaru blachy / przenieść placek odwijając go z wałka na dno brytfanny. Uzupełnić ewentualne braki skrawkami pozostałymi po okrojeniu na stolnicy.
Wyłożyć do brytfanny jabłka i rozprowadzić je równą warstwą. Oprószyć jabłka cynamonem. Użyć cynamon według gustu, ale lepiej nie przesadzić z ilością. Nie każdy kogo poczęstujemy naszym wynalazkiem jednakowo lubi tą przyprawę.
Rozwałkować drugą porcję ciasta i wyłożyć do brytfanny. Nakłuć wierzchnią warstwę ciasta widelcem w odstępach co kilka centymetrów. Widelec powinien przebić wierzchnia warstwę ciasta i sięgnąć jabłek, chodzi o ułatwienia odparowania wody w trakcie pieczenia.
Piec w temp. 180 st. C około 45 minut, po czym obniżyć temperaturę do 160 st. C i dopiekać jeszcze około 15-25 minut.
Upieczone ciasto powinno mieć kolor złoty przechodzący w brązowy. Ze względu na użyte w przepisie mąki z pełnego przemiału, kolor ciasta będzie zawsze nieco ciemniejszy od tego do jakiego jest przyzwyczajone nasze oko w przypadku stosowania mąk białych.
Gotowe ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga praktyczne:
1. Kostkę masła najlepiej prosto z lodówki, podzielić ją na mniejsze kawałki 1-3 cm i oddzielnie rozłożyć w mące, skróci to czas siekania
2. Mąka do podsypki na stolnicy i do oprószenia brytfanny nie jest wymieniona w składnikach, podobnie jak tłuszcz do wysmarowania brytfanny
3. W miejsce pszennej mąki razowej lub orkiszowej można zastosować mąkę białą i ciasto też się uda, ale ze szkodą dla wartości odżywczej, więc po co?
Więcej przepisów na potrawy z amarantusem znajdziecie na naszym fanpage’u:
„Odkrywamy amarantus. Przepisy”
Najchętniej spróbowałabym szarlotki, bo choć nie wygląda na dietetyczną to jest to zdrowasza wersja tradycyjnego ciasta – i w to mi graj!
Konkurs z bloga Dietetycznie Siostro
laskowskaaj@gmail.com
Te bułeczki wyglądają genialnie, a spróbowałabym ich najchętniej, bo wszelkie pieczywo i bułki bardzo lubię, ale staram się unikać na co dzień, a takie chrupiące jak amarantuski i zdrowe to nic tylko wcinać i smarować kremem bananowym;)
Konkurs z bloga Dietetycznie Siostro
hebi_ichigo@wp.pl
Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe- są pierwsze w kolejce do wypróbowania. Minimalna liczba produktów, prostota wykonania- to jest to co tygryski lubią najbardziej!
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe prezentują się przepysznie i zapewne tak smakują! Jako, że jestem zwolenniczką zdrowego żywienia, a przy tym wciąż eksperymentuję wypiekanie wszelkiego rodzaju bułeczek oraz chleba, z ogromną chęcią spróbowałabym właśnie tych bułeczek.
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najbardziej podoba mi się przepis na pełnoziarniste bułeczki amarantusowe. Taka bułeczka była by rewelacyjna jako posiłek przed intensywnym treningiem – samo zdrowie i energia ! Ponadto ograniczam gluten i szukam zdrowszej alternatywy do codziennej diety, amarantus wydaje się być strzałem w 10 !
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
monika.kosmalska@wp.pl
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE! Mało składników, szybkie przygotowanie, maksimum przyjemności! Dla mnie- jako wielbiciela zdrowego stylu życia i cukrzyka-jak najbardziej na tak! :-))
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Kocham słodkie i najbardziej spróbowałabym wszystkich wyrobów wyglądają smacznie i chyba niewiele z nimi pracy
„konkurs z blogiem Dietetycznie siostro”
Najchętniej spróbowałabym pełnoziarnistych bułeczek amarantusowych. Mając niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto staram się unikać produktów zawierających gluten, a zaprezentowane bułeczki nadają się idealnie na rozpoczęcie dnia, gdy nachodzi ochota na namiastkę pieczywa. Nie dość, że proste w wykonaniu, to jeszcze rewelacyjnie wyglądają !
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Szarlotka z amarantusem wyglada wysmienicie i pewnie tez tak smakuje (.’
Konkurs z Dietetyczna Siostro
klaudyna3@tlen.pl
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro:
Serwus!
Ja najchętniej przyrządziłabym
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE, dlatego, że najlepsze, co można sobie podarować, to domowe słodkości – są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Cały dzień jestem poza domem i często jestem zmuszona do kupowania czegoś w cukierniach czy piekarniach (chwilowo jestem bez piekarnika).
Takie bułeczki na śniadanie dla zabieganej studentki, upieczone wieczorem, to świetny pomysł na pierwsze i drugie śniadanie.
Pozdrawiam,
Kasia (PolcaMala)
polaca.mala.blog@gmail.com
Najchętniej wypróbuję przepis na szarlotkę, wydaje się na tyle pyszna, że taką alternatywą spróbowałabym „pobić” szarlotkę mojej Mamy 😉
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Jako iż jestem placko-żercą, zdecydowanie wybrałabym puszyste placuszki z jabłkiem i dodałabym jeszcze do nich szczyptę cynamonu, bo jestem też cynamonoholikiem :-). Mało tego z chęcią przyrządziłabym je również dla mojej siostry, która ma celiakię i zawsze przed jej przyjazdem biegnę do sklepu po wafle ryżowe… Na pewno byłaby miele zaskoczona taką niespodzianką!
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Chcę spróbować Racuchy Z jabłkami mam nadzieję, że dzieci pokochają ten przepis…
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Ja najchętniej wypróbowałabym przepis na szarlotkę. Wszyscy członkowie mojej rodziny uwielbiają słodkości i pyszne desery, które nie zawsze są zdrowe. Jabłka to wspaniały owoc, a zdrowszą szarlotką z dodatkiem amarantusa, chciałabym pokazać wszystkim, że da się zdrowo i pysznie;)
emiliawielgos@onet.pl
Chciałabym wypróbować przepis na : „PUSZYSTE PLACUSZKI Z JABŁKIEM”, uwielbiam gotować (nawet kuchnia akademicka mi nie sroga =) ), najczęściej przygotowuję sobie i bliskim naleśniki, omlety, uważam, że ten przepis jest idealnie dopasowany do moich zapotrzebowań, jest dużo zdrowszy i na pewno bardzo smaczny =]
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Najchętniej spróbowałabym szarlotki, gdyż jest to moje najukochańsze ciasto, a taka nieco zdrowsza wersja to nie tylko rozkosz dla podniebienia ale także moc składników odżywczych dla ciała
Konkurs z bloga Dietetycznie Siostro
cojescnet@gmail.com
Muffinki !!! Ja i mój brat uwielbiamy muffinki.. często je razem pieczemy ( z różnymi efektami ale dojdziemy do perfekcji!) z czekolada, bananami, suszonymi owocami
+ jestesmy uczuleni na gluten wiec ten przepis jest dla mnie idealny
na pewno wypróbuję 
Nigdy nie miałem okazji skosztować niczego z amarantusa, ale z niezwykłą przyjemnością posmakowałbym racuchów z jabłkami. Są dwa powody dla mojego wyboru. Po pierwsze – zdrowie. Nie widzę świata poza zdrowym i świadomym odżywianiem, a produktu z amarantusa są tego potwierdzeniem. Po drugie – racuchy zawsze będą mi się kojarzyły ze smakiem dzieciństwa i po dziś dzień są synonimem prawdziwego domowego obiadu i ich wyjątkowego zapachu, który czuć było już na dworze poprzez uchylone kuchenne okno.
adampielach@gmail.com
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
A ja wybrałabym wszystko
uwielbiam świeże, pachnące bułeczki (nie tylko rano a o każdej porze 😉 ), placuszki wszelkiego typu, ciastka, ciasteczka i muffinki też. Aż dziw że jeszcze mieszczę się w drzwi 😀 Niestety, mam chyba nadwrażliwość na gluten, może kiepską tolerancję węglowodanów, a może tajemniczy przerost bakterii. Produktami łatwo dostępnymi w sklepach trudno samemu dojść, co też zaburza mi zwykłe życie, a z Waszymi produktami na pewno się uda (i przy okazji wykombinować, co mi jest lub nie ;))
Marga
p.s.: Usiłuje „polubić was profil i cały czas wyskakuje mi, że jest to w tej chwili niemożliwe…
ach, oczywiście o konkursie dowiedziałam się z bloga „dietetycznie siostro”
Bardzo chętnie wytestuję przepis na racuchy z jabłkami, ponieważ racuchy takie jadałam bardzo często w dzieciństwie. Teraz niestety ich nie jadam ponieważ dbam o linię, te natomiast wydają się być nie tylko mniej tuczące ale i o niebo zdrowsze :))
pozdrawiam
Katajina Pe
trismerigolt@gmail.com
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Ja wybrałabym muffinki, z kilku powodów. Bo szybko się je robi i dlatego, że oprócz zdrowego amarantusa zawierają maślankę- co gwarantuje, że będą wilgotne i pyszne. A poza tym, że są pyszne i zdrowe to są też bardzo praktyczne- można je zabrać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, a co dla mnie najważniejsze, zabrałbym je dla mojej małej córeczki na przekąskę podczas zabawy na placu zabaw. Takie muffinki to zdrowy i pożywny deser w sam raz do małych rączek. Bo przecież to co zdrowe, może być smaczne!
nie dopisałam dopisku:
Konkurs z Dietetycznie Siostro
cukierenka.klementynki@gmail.com
Najchętniej wybrałabym puszyste placuszki z jabłkiem. Przypominają mi dzieciństwo, kiedy babcia za każdym razem gdy u niej spałam serwowała mi prawdziwe jabłkowe racuchy, usmażone na oleju, posypane cukrem pudrem. Ten wspaniały zapach wypełniał cały dom…obojętnie czy godz. 7 czy 9 na zegarku…wszyscy byli przy stole zanim jeszcze zadzwonił budzik. Teraz już u babci nie sypiam, a do tego unikam glutenu i cukru więc racuchy nie wchodzą w grę, ale placuszki z jabłkiem już tak :). Jakie to szczęście, że amarantus jest bezglutenowy!
Konkurs z bloga Dietetycznie Siostro
wiktoria_123@hotmail.com
Najchętniej wypróbowała bym pełnoziarniste bułeczki amarantusowe, idealnie na dały by się na śniadanie. Grunt to dobrze zacząć dzień, dobre śniadanie to dobry cały dzień.
Bardzo chciałabym spróbować amarantusowych muffinek, ponieważ nigdy nie próbowałam amarantusa. Mam 15 lat i jeśli chodzi o odżywianie, to postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce. Pojęłam już podstawy gotowania, wymieniłam białą mąkę na razową. Trzymam się postanowienia, że co domowe to lepsze, dlatego zrezygnowałam z dań instant i fast foodów. Staram się trzymać z daleka od sklepowych słodkości wypełnionych chemią, chciałabym, żeby moja młodsza siostra także wybierała zdrowsze produkty. Myślę, że gdybym przygotowała tak pysznie wyglądające muffinki to przekonałabym ją, że jeden wyrób może być i smaczny i zdrowy!
„Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najchętniej wypróbowałabym przepis na racuszki z jabłkami. Uwielbiam wszystkie wariacje na temat racuszków, a takich amarantusowych nie miałam okazji jeszcze próbować. Myślę, że moja siostra byłyby zachwycona, a racuszki zasmakowałyby nawet mamie, którą trudno do takich dań przekonać. Wypróbowałabym ten przepis, bo lubię sprawiać przyjemność moim bliskim.
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro.
wika22@gmail.com
Najchętniej wypróbowałabym racuchy z jabłkami i od razu podzieliłabym się nimi z całą moją rodziną, którą od jakiegoś czasu staram się nakłonić do zdrowszego trybu życia. Jestem ciekawa czy zauważyliby różnicę pomiędzy zdrową i tą (wciąż kuszącą) niezdrową wersją. Fajnie by było przemycić do ich diety wartościowy i pyszny zamiennik
Najchętniej wypróbowałabym racuchy z jabłkami i od razu podzieliłabym się nimi z całą moją rodziną, którą od jakiegoś czasu staram się nakłonić do zdrowszego trybu życia. Jestem ciekawa czy zauważyliby różnicę pomiędzy zdrową i tą (wciąż kuszącą) niezdrową wersją. Fajnie by było przemycić do ich diety wartościowy i pyszny zamiennik
paulina.w93@wp.pl
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE
dorissue69@gmail.com
Od kilku miesięcy zmieniam swoje nawyki żywieniowe, szperam wzdłuż i wszerz w internecie w poszukiwaniu nowych smaków i przede wszystkim zdrowych zamienników codziennych produktów – PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE (bez rodzynek), to coś, co świetnie będzie smakować z poranną jajecznicą z pomidorkami i szczypiorem, a następnie – da się zapakować w torbę do pracy, przełożyć pasztecikiem z soczewicy i zagryźć rzodkieweczką. Z amarantusem nie miałam jeszcze styczności, tego typu produkty są dla mnie nowością, pyszną nowością, z którą chętnie się zmierzę.
dorissue69@gmail.com
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Najchętniej wypróbowałabym bułeczki, ponieważ w piekarniach nie można znaleźć pysznych amarantusowych smakołyków bez dodatkowych wspomagacz które zaczynają się dużą literką E… wyglądają pysznie i a są taki banalnie proste do zrobienia. na pewno wypróbuje ten przepis!
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
marcelina11c@vp.pl
Bardzo zainteresował mnie przepis na SZARLOTKĘ Z AMARANTUSEM. Mam 20kg jabłek prosto z sadu, a amarantusa uwielbiam.
Pozdrawiam serdecznie.
semadenicooking@gmail.com
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Chciałabym wypróbować przepis na mufinki gdyż nigdy nie udało i nie chciało mi się ich zrobić. Z Waszym przepisem wydaje się to proste jak barszcz
i wyglądają pysznie oraz nie rośnie od nich brzuch 😉
Uwielbiam racuchy i inne słodkości, a z szarlotki nie umiałabym zrezygnować, bo jabłka lubię ponad wszystko. Ale, że jestem bezglutenowa, to wybieram:
PUSZYSTE PLACUSZKI Z JABŁKIEM
( a tak naprawdę najbardziej lubię grykę z melasą
– http://www.ekoprodukt.pl/nasze-marki/dobra-kaloria/produkty-sniadaniowe/chrupiaca-gryka-z-migdalami/ )
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
O mniam ! Zjadłabym racuchy z jabłkiem a to dlatego, że jestem na diecie a chodzi za mną coś słoooodkiego. Widzę tutaj możliwość nieco lżejszej i dietetycznej wersji więc idealnej dla mnie !
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najchętniej spróbowałabym puszystych placuszków z jabłkiem. Dlaczego? Uwielbiam dania, które mają niewiele składników. Uważam, że poza prostotą wykonania i niewielkim nakładem finansowo-zakupowym (wszystkie produkty są łatwo dostępne, często mamy je w domu i możemy wykorzystać do przepisu w każdej chwili), każdy składnik jest pysznie wyczuwalny. A nie ma nic smaczniejszego niż to, co daje nam natura, nie musimy zabijać smaku produktów, cieszmy się nimi, odpowiedni je łącząc i podkreślając. Bezglutenowe, zdrowe, proste, szybkie w przygotowaniu, niedrogie i pyszne placki? Czyżby idealne śniadanko?
nesja@interia.pl
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Wypróbowałabym najchętniej przepis na pełnoziarniste bułeczki amarantusowe, ponieważ jestem na diecie paleo i bardzo tęsknię za chlebkiem i bułkami:) Takie bułeczki mogłabym zjeść nie rezygnując z diety.
eweli@autograf.pl
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
mmmm….szarlotka wygląda niebiańsko pysznie i zdrowo! :)) Poza tym amarantus jest niebywale zdrowy i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, co dla wegetarian jest bardzo ważne! A gdybym miała wszystkie produkty upiekłabym wszystko….po kolei:))))))) moje dziecko na pewno by się ucieszyło..:)))
mmmm….szarlotka wygląda niebiańsko pysznie i zdrowo!
) Poza tym amarantus jest niebywale zdrowy i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, co dla wegetarian jest bardzo ważne! A gdybym miała wszystkie produkty upiekłabym wszystko….po kolei:))))))) moje dziecko na pewno by się ucieszyło..:)))
malwinakonieczka20@gmail.com
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Amarantusowe bułeczki suuuper!!! W końcu jakieś pieczywo bez mąki 😉 rewelacja
Konkurs z blogu Dietetycznie Siostro
tomola@wp.pl
Bułeczki amarantusowe
Wyglądają na łatwe i szybkie do wykonania. I oczywiście ich „bezglutenowość” ważna w diecie mojej córki. Ciężko dostać w moim małym mieście tego typu składniki, wyroby, a bułeczki te wyglądają pysznie,z chęcią takie bym przygotowywała:)
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro” OCZYWISCIE
Amarantus zawładnął sercem mym,
W mojej kuchni gości już dwa lata,
A poprzednie bez niego to była wielka strata.
Dziś ogarnął mnie muffinkowy szał i bardzo szybko mknie,
Raz, dwa trzy zmieszaj szybko ty, każdy to umie,
A na prostocie i ekologi zawsze się zyskuje,
Zasmakować raz i już będzie twój czas,
Niebiańskie latające bułeczki to jest to czego chcą mądre człowieczki!
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
bangla.elo@gazeta.pl
Ps. Facebooka nie posiadam, acz moje pozytywne doświadczenia z Ekoproduktem rozchodzą się bardzo szerokim kręgiem, a szafeczki zawsze pełne smakołyków amarantusowych:)
Pozdrowienia dla firmy Ekoprodukt oraz bloga dietetycznie siostro oczywiście:)
Bułeczki wyglądają nieziemsko, więc pewnie to na nie bym się skusiła :). Ze względu na problemy zdrowotne muszę wykluczać ze swojej diety wszelkie mączne produkty, więc co mi zostaje? Trochę kasz, trochę nabiału i.. no właśnie. Miejsca na bułeczki (za którymi szaleję :() tam nie ma. Amarantusa nigdy nie próbowałam, ale jeśli bułeczki okazałyby się takie, jakimi je widzę w wyobraźni (czyli boskie!), stałabym się chyba NAJWIĘKSZĄ fanką produktów Ekoproduktu… 😉
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
ihirrie@gmail.com
Mam wielką ochotę na PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE
Dlaczego ?
Bo jestem strasznie zabiegana, mam mało czasu dla siebie, studia, pracę i dom. A mimo tego dobrze się odżywiam, dbam o siebie, uprawiam sport i joge. Takie bułeczki mogłabym zabrać ze sobą i zjeść w ciągu dnia. I nareszcie mogłabym bezkarnie zjeść pieczywo: )
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najchętniej wypróbowałabym szarlotkę
Uwielbiam to ciasto a teraz mam okazję zrobić jej zdrowszą wersję. Racuszki też kuszą i nie potrzeba dużo czasu na ich przygotowanie. Lubię dbać o swoją rodzinkę i uczę córeczkę dobrych nawyków żywieniowych. Razem przygotowujemy posiłki, zwłaszcza lubi pomagać przy słodkościach
Prawdą jest, że przykład jest najlepszą nauką. Nie znam innego dziecka w jej wieku (4 lata) i starszych też nie, które tak chętnie zajada różne kasze, płatki owsiane i inne, otręby, suszone owoce, orzechy, nasiona i inne cuda. Dziś robiłyśmy batoniki z amarantusem ekspandowanym 
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Wszystkie przepisy wyglądają smakowicie, ale na pewno na początek wypróbuję puszyste placuszki z jabłkiem.
Częstym gościem w naszym domu jest mała Amelka chorująca na celiakię. Zawsze staram się zaskoczyć ją czymś apetycznym, co może jeść bez obaw, a ten przysmak na pewno ją zachwyci, gdyż jest WIEEELKĄ fanką jabłek.
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
katarzyna.nawrocka@interia.eu
Zdecydowanie wybrałabym „puszyste placuszki z jabłkiem”
Chciałabym je przygotować nie tyle co dla siebie, ale głównie dla mojej Mamy:) Uwielbia jabłka i każde potrawy z ich udziałem. W przepisie nie ma cukru, co sprawdziłoby się idealnie, gdyż Mama jest cukrzykiem. I co najważniejsze – nie ma mąki, a jest amarantus. Ziarno to wykazuje o wiele niższy wskaźnik indeksu glikemicznego niż standardowa mąka! A przy cukrzycy trzeba zwracać uwagę na takie rzeczy. Jest ogromną miłośniczką kucharzenia i dlatego chciałabym ją przekonać do pieczenia bez glutenu. A takimi placuszkami na pewno podbiłabym jej kubki smakowe i nakłoniła do o wiele zdrowszej i lekkostrawnej kuchni.
Mamo!:* Nadchodzi AMARANTUSOWA REWOLUCJA! 😀
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Osobiście wybrałabym bułeczki.Pierwszym powodem jest świadomość,że dostarczyłabym sobie cennych wartości odżywczych(zdrowy styl życia jest wprost moją obsesją,nie robię wyjątków wobec niczego),drugim-ciekawość,ponieważ uwielbiam wypróbowywać nowe przepisy,trzecim-chęć skuszenia bliskich na kolejne zdrowe danie.Zmieniłabym jedynie jajka na jakiś wegański odpowiednik i z radością zabrała do działania,tym bardziej,że w ostatnim czasie coraz więcej ludzi zachwala amarantus,a nawet został okrzyknięty najzdrowszym zbożem,więc jak tu się oprzeć?;D
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Choć przepisów tu bez liku, na cudeńka wyśmienite

ciężko wybrać jeden przepis, gdy się wszystko jeść by chciało
a amarantusa tu nie mało
Wszystkie kuszą, wszystkie nęcą,
wszystkie zdrowe, dietetyczne i niezwykle apetyczne,
Co tu wybrać? Ciężka sprawa…
Może wygra tu praktyczność…
Co tu zrobić na kolacje?
I smacznego, i zdrowego, no i na ładną figurę odpowiedniego?
Mam już przepis na PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE.
Już się cieszy ma rodzinka, oni lubią te nowości,
które pachną w całym domu i są lekkie oraz zdrowe,
a więc na kolację – odlotowe
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE – niezwykła moc smaku w małych bułeczkach. Bez mąki i bez tłuszczu czyli zdrowo i dietetycznie. Idealne również dla tych, które tak jak ja, są na diecie. Dobra wiadomość- my też możemy cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia i nadprogramowych centymetrów!
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
kontakt@dziewczynainformatyka.tk
Nie będę tutaj wyjątkiem, jeśli powiem, że najchętniej spróbowałabym wszystko. Od jakiegoś roku sama probowałam prowadzić coś na kształt bloga kulinarnego, żeby się samozmotywować do nauki gotowania i pieczenia, które byłoby kwintesencją zdrowe, pyszne, piękne, nauczyłam się odkrywać nowe produkty, poznawać ich właściwości. Tak naprawdę wszystko, co jest tutaj, znajduje się w zakresie tego, z czym najbardziej kocham eksperymentować, a nigdy nie używałam mąki amarantusowej ani amarantusa.
Prawdopodobnie najpierw wypróbowałabym muffinki- moim przyjaciołom i znajomym chyba kojarzę się głównie z nimi. Są szybkie, proste i można je robić na tyle sposobów, że już nawet nie wiem ile różnych wypróbowałam (orkiszowe, marchewkowe, fasolowe, dyniowe, kukurydziane…). Więc chyba najpierw rzuciłabym się na muffinki.
Następne w kolejce byłyby racuchy z jabłkami ze względu na to, że sezon jabłkowy jest w pełni, a pomysłów na obiady i kolacje nigdy dość.
Po konsumpcji muffinek, w pieczeniowej kolejce byłaby ta szarlotka. Jest bardziej wymagająca, ale dobre rzeczy wymagają poświęceń uwagi. Do tej pory moja ulubiona to owsiana z orzeszkami ziemnymi. Ta wygląda dobrze i znów jestem ciekawa, jak sprawdziłyby się te mąki. Bułeczki upiekłabym za jednym zamachem i powędrowałyby ze mną i moją współlokatorką na uczelniane przygody (u mnie to byłaby na pewno środa, bo zajęcia mam 10-21). Piękne wypełnienie okienek.
pozdrawiam!
Ania
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
anemone89@wp.pl
Ojej ile pyszności
Łatwo, prosto i zapewne bardzo pysznie
Ooomnomnomnom! 😉
Najchętniej wypróbowałabym (a raczej wypróbuje:):):) przepis na muffinki bo jak to ciasteczkowe potworki mają w zwyczaju z chęcią pochłaniam też wszelkie babeczki
I mała rada ciasteczkowego potworka „Żyj chwilą! Chyba, że chwila jest nieprzyjemna W takim wypadku zjedz ciastko!”
konkurs z blogiem Dietetycznie siostro.
Pozdrawiam
Sandra_d@onet.pl
Najchętniej to bym wypróbowala wszystkich i tak za pewne zrobię
nie tylko wyglądaja pysznie, ale SĄ ZDROWE ! < 3
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
MUFFINKI AMARANTUSOWE – to mój faworyt.
Mogę śmiało powiedzieć ze muffinki są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. To doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek jakie jadają nasze pociechy. Oferowane tutaj muffiny amarantusowe wyglądają przepysznie, lecz co najważniejsze nie dostarczają nam pustych kalorii , tylko wartościowe składniki odżywcze.
Z wielką chęcią zastąpię nimi niedzielne ciasto , lub zapakuję na drugie śniadanie całej mojej rodzinie.
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
alehandra95@tlen.pl
A ja nie mogłam się odczekać i wypróbowałam już wszystkie 😀
Racuchy dla mnie odrobinę za tłuste, szalotka mi (sierotce) nie wyszła, bo jak zwykle zapomniałam o proszku do pieczenia (;D) ale za to zakochałam się w smaku muffinek!
Mimo wszystko to do bułeczek na pewno będę wracać. Po 3 latach nie jedzenia pieczywa 😉
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Krzyczą do mnie PUSZYSTE PLACUSZKI Z JABŁKIEM! 😀 Od jakiegoś czasu nie jem mięsa i staram się wyciągnąć jak najwięcej wartości odżywczych z roślin.Próbuję też ograniczyć produkty bogate w gluten a takie placki byłyby idealne do wypróbowania
Jakoś nigdy wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić placuszki z ekspandowanych zbóż 😛
Pozdrawiam!
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najchętniej wypróbuję przepis na Szarlotkę amarantusową!
Takie klasyczne, dobrze znane w moim domu ciasto przygotowane w zupełnie inny sposób- z użyciem nowych składników. Jestem wielką fanka mąki orkiszowej, jak i jabłek, chętnie też modyfikuję stare dobre babcine przepisy. I stąd ten pomysł.
Już wyobrażam sobie miny domowników, po pierwszym kęsie tej niezwykłej szarlotki— ‚daj mi przepis daj, jest pyszne!’ Ale się zdziwią, kiedy powiem im, że użyłam amarantusa… 😉
pozdrawiam!
oczywiście e mail earthian@o2.pl
Najprawdopodobniej zaczęłabym od szarlotki. Myślę, że takie ciasto przekonało by wielu niedowiarków do zdrowszego jedzenia.
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najchętniej zrobiłabym bułeczki. Po pierwsze przepis jest prosty a ja jestem studentką i mam zawsze mało czasu i uwielbiam mało skomplikowane zadania! Wymaga tylko kilku składników co zmniejsza ryzyko, że czegoś moge nie mieć w kuchni(to częsta zmora!). Jest niezobowiązujący, uniwersalny – dopiero po przyrządzeniu podejmujemy decyzje czy Nasz posiłek będzie na słodko czy na słono. Amarantus to odżywcza bomba, a to dla studentki kierunków medycznych w wyborze przepisu jest priorytetem! A żeby tych zalet nie było mało to mój Tata diabetyk nie będzie miał wątpliwości czy taka bułeczka jest dla Niego:)
Poza tym bułeczka to produkt „mobilny” i łatwy do podjadania w trakcie wykładu :D! To sie chyba powinno nazywać „studencka bułeczka”!:)
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
MUFFINKI AMARANTUSOWE są obłędnie dobre i smakowały moim gościom. Lubie dbać o swoje zdrowie i zdrowie moich gości więc ten deser smakuje dla mnie najlepiej
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
bangla.elo@gazeta.pl
Najchętniej wypróbowałabym Racuchy z Jabłkami. uwielbbiam wszelkiego rodzaju racuchy, jednak nie częso je robię ze względu na zawartą w nich mąkę. Jednak Dodatek amarantusa wydaje mi się wspanialym pomysłem i chętnie bym spróbowała
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Najchętniej wypróbowałabym przepis na PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE. Jestem na diecie bezglutenowej, ale nie mogę też mleka, jajek itd… Dlatego amarantus często mnie ratuje, czy to mąka czy popping, którego używam do robienia mieszanki musli. Co prawda w przepisie są jajka, ale ale! Nie takie rzeczy się robiło, na pewno czymś udałoby mi się te jajka zastąpić! Dla chcącego nic trudnego:)
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
beata.fabijanska@gmail.com
Zdecydownie chciałabym spróbować przepisu na racuchy, ponieważ to smaki mojego dzieciństwa, a te jak wiemy smakują najlepiej!
Racuchy robiła mi zawsze babcia i chciałabym się przekonać, jak będą smakować w tej wersji po drugiej stronie, czyli zdrowszej!
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Prym wiedzie jak widzę szarlotka ale i mnie ona przypadła do gustu naj naj.jest słoneczna wersja długich zimowych dni i przypomnieniem zdrowych letnich potraw których latem jemy więcej.
Bułeczki tez są niesamowicie cudne i je koniecznie muszę upiec.
Dzięki za inspiracje.
Konkurs z blogiem „Dietetycznie siostro”
dolores1264@o2.pl
Najchętniej wypróbowałabym bułeczki pełnoziarniste, bo jestem mamą karmiącą i chcę by mój szkrab od najmłodszego oswajał się z takimi smakami i wysysał z mlekiem mamuśki to co najlepsze 😉
Konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Uwielbiam buły, bułki i bułeczki a zwłaszcza takie które nie wymagają trudu w przygotowaniu, są smaczne i pożywne a co najważniejsze nie są kaloryczne. Zobaczyłam przepis na *PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI AMARANTUSOWE* i to właśnie ten przepis przypadł mi do gustu oraz przypasował mojemu brzusiowi i ujął moje kubeczki smakowe;) Podoba mi się prostota wykonania bułeczek i zawartość składników. 1000 razy wolałabym sama przygotować takie bułeczki, niż pójść do piekarni czy cukierni i kupić gotowe buły naszpikowane spulchniaczami, polepszaczami z gratisem w postaci tablicy mendelejewa. A co najbardziej podoba mi się w tych bułeczkach – dzięki amarantusowi ekspandowanemu są one całkowicie bezglutenowe a o takie produkty nie jest łatwo, zwłaszcza jak mieszka się w bardzo malutkiej mieścinie. Te bułeczki są wprost stworzone dla mnie – na śniadanie i na kolację… Idealne na przekąskę w ciągu dnia, zwłaszcza w pracy gdzie umysł intensywnie pracuje. Takimi bułeczkami chętnie poczęstowałabym gości, zwłaszcza że w gronie przyjaciół mam 1 osobę która choruje na celiakię a wtedy problem z poczęstunkiem mamy z głowy:) Jestem jak najbardziej za przepisem na te bułeczki!
Pozdrawiam modliszka201@wp.pl
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
wypróbowałabym racuchy z jabłkami bo jestem bardzo ciekawa jak smakują z amarantusową mąką. Nigdy jej nie używałam więc nie znam smaku, ale kusi mnie spróbować. Zwykłe racuszki są u nas bardzo lubianym daniem, takim trochę słodkim wspomnieniem dzieciństwa…
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
SZARLOTKA Z AMARANTUSEM
Wybrałem szarlotkę ponieważ kocham desery i sam uwielbiam je przyrządzać. Po za tym szarlotka często przypomina chwilę z dzieciństwa kiedy mama ją przyrządzała. Ta wersja jest przygotowana z pełnowartościowych surowców więc jej przygotowanie dostarczy jeszcze więcej radości i pozytywnie wpłynie także na nasze zdrowie.
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
mati8090@gmail.com
ODA DO AMARANTUSA
O szarłacie wyniosły! Ty sprawiasz, że mój chłop jest radosny
Nawet gdy rozbiłam mu furę, Tyś odwlekł dziką awanturę.
Bo gdy podałam placuszki – mój facet wylizał okruszki.
A że podane z jabłuszkiem, podrapał mnie nawet za uszkiem.
I choć kiepska ze mnie kucharka, te placki to istna bajka!
O mój amarantusie! Nie mogę sprostać pokusie
abym gdy wstanę z rana, od razu Cię nie schrupała.
Wciąż marzę o Tobie na jawie, aby Cię pożreć przy kawie.
A kiedy podają herbatę, ja się zachwycam Twym aromatem.
Twoim największym walorem jest to, że zachwycasz kolorem.
A że nie zawierasz glutenu, czuję się jak u wrót Edenu.
W mig znikasz ze sklepowej lady – to pewnie przez witamin pokłady
bo fit być i eko jest w modzie ponieważ to sprzyja urodzie.
To koniec mojego wyznania, jutro Cię zjem do śniadania!
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Wspaniała oda, a amarantus zdrowia Ci doda!
Gratuluję zwycięstwa
Anna Laskowska
dzięki 😀 no to teraz będę mogła zrobić milion placków 😀 zaplackuję się.
agnieszka.sekular@gmail.com
Wybór jednego przepisu jest niewyobrażalnie trudny, bo wszystkie są super (na pewno przetestuję każdy!). Jednak jeśli muszę, to zdecydowanie będą to muffiny! Wyglądają nieziemsko – aż ślinka cieknie. Dodać do tego moją ostatnimi czasy obsesję na punkcie babeczek i zwycięzca gotowy:D Myślę, że muffiny zagoszczą u mnie w tygodniu jako drugie śniadanie – na pewno dużo lepsze od kupnych babeczek czy batonów z automatu, a przy okazji w idealnej formie, żeby wziąć na wynos i pochłonąć w przerwie między zajęciami. Uwielbiam zdrowe alternatywy! Przepis dodatkowo kusi mnie, ponieważ odkąd przeszłam na wegetarianizm zaczęłam zwracać większa uwagę na to co jem. Amarantus jest dla mnie jednym z lepszych i najczęściej spożywanym źródłem białka, a także żelaza czy magnezu. Jednym słowem – przyda mi się jego każda ilość;)
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
katpabich@gmail.com
Z pewnością przetestowałbym każdy przepis, ale w pierwszej kolejności zrobiłbym MUFFINKI AMARANTUSOWE, ponieważ te cudeńka, dzięki swojemu bogatemu składowi, znakomicie pogodziłyby zaspokojenie moich słodkościowych potrzeb z odpowiednim odżywieniem i regeneracja po treningu biegowym.
Ojj, długo bym biegał, żeby móc zjeść jeszcze więcej Mufinek! 😉
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
mmmniammm:))
szarlotkę albo racuszki;) kocham wszystko co ma jabłko w sobie;)
w połączeniu z amarantusem dostarczamy swojemu ciału najlepsze składniki odżywcze;)
im więcej tym lepiej:)
Konkurs z Dietetycznie Siostro
dobiezka@o2.pl
Skusiłam się dzisia j na amarantusowe racuchy :), zbawienne składniki mąki dodają mi sił i trochę słodkości na dalszą część.
Ekologiczne produkty świetnie współgrają z moją dietą dla sportowca wyczynowego.
Pozdrawiam
kszpucha1@wp.pl
konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro
Pieczywo to jest to co uwielbiam i mam do niego ogromną słabość. Kocham połączenie świeżego pieczywa z poranną kawą, w towarzystwie mojego mężczyzny ! Przekonuje mnie przede wszystkim fakt, że są zdrowe, szybkie i z pewnością niebiańskie:)
„konkurs z blogiem Dietetycznie Siostro”
Zapomniałam o mailu;)
dorota.przybyla@poczta.fm