EKOPRODUKT

Logo ekologiczn Unii europejskiejŻywność ekologiczna to żywność wytwarzana z surowców pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych. Główną zasadą rolnictwa ekologicznego jest gospodaro­wanie w zgodzie z naturą i zasadami ochrony środowiska.

W rolnictwie ekologicznym stosuje się naturalne środki produkcji zamiast środków syntetycznych. Rolnictwo to uwzględnia dobrostan zwierząt. Niedozwolone jest używanie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani hormonów wzrostu. Każdego roku w gospodarstwach ekologicznych przeprowadzane są inspekcje mające na celu sprawdzenie, czy wytwórca przestrzega określonych zasad.

Badania wykazały, że żywność ekologiczna, w porównaniu z konwencjonalną, zawiera więcej ważnych dla zdrowia składników, takich jak makro- i mikroelementy oraz witaminy. Jednocześnie znacznie mniejsze jest jej zanieczyszczenie, na przykład środkami ochrony roślin (ich zawartość nie jest nigdy zerowa, ponieważ całe środowisko jest już skażone). Wielu konsumentów zauważa również różnice w smaku, oczywiście na korzyść artykułów ekologicznych. Smak żywności ekologicznej jest naturalny. Przyczyną są nie tylko lepsze, zdrowsze surowce, ale też zakaz stosowania w przetwórstwie konserwantów, sztucznych aromatów, barwników i słodzików.

eko2

Możliwość komentowania jest wyłączona.