Len mielony

len_mielony_100gSproszkowana postać siemienia lnianego pozwala lepiej wykorzystać wszystkie jego składniki.

Nasiona lnu przed zmieleniem zostały pozbawione znacznej części tłuszczu, dlatego ten produkt jest o 40% mniej kaloryczny od zwykłego siemienia lnu.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA I BIAŁKA

Len mielony charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i białka.

Składniki: częściowo odtłuszczone nasiona lnu

Wartość odżywcza w 100 g w porcji (5 g)
wartość energetyczna
1346 kJ (323 kcal) 67 kJ (16 kcal)
tłuszcz 9,3 g 0,47 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g 0,05 g
węglowodany 3,1 g 0,15 g
w tym cukry 1,0 g 0,05 g
błonnik 33 g 1,7 g
białko 40 g 2,0 g
sól 0,10 g 0,01 g

Sposób przygotowania: łyżeczkę lnu mielonego (ok. 5 g) zalać 3/4 szklanki gorącej wody i zamieszać. Odstawić na kilka minut, często mieszając do uzyskania śluzowatej konsystencji. Ciepły kleik można spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić dodatkiem mleka, owoców, soków owocowych, miodu, cukru itp. Len mielony jest również doskonałym dodatkiem do zup, domowych wypieków, sosów, płatków śniadaniowych i musli.

Opakowanie (100 g) zawiera 20 porcji (1 porcja = 5 g)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>