Prażone pestki dyni solone

pestki_dyni_soloneNasiona dyni są doskonałym źródłem żelaza, magnezu, cynku, odżywczego oleju oraz witaminy E.

Prażone w gorącym powietrzu, bez dodatku tłuszczu, co nadaje im oryginalny smak i chrupkość.

Prażone pestki dyni są wspaniałą przekąską, ale mogą też być dodatkiem do sałatek, dań z makaronu lub zup typu krem.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ CYNKU, ŻELAZA, MAGNEZU I WITAMINY E.

Składniki: nasiona dyni bezłuskowej, sól.

Produkt może zawierać śladowe ilości nasion soi.

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 2200 kJ (526 kcal)
tłuszcz 33 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,7 g
węglowodany 24 g
w tym cukry 1 g
błonnik 4,0 g
białko 32 g
sól 1 g
żelazo 10,5 mg (75%*)
magnez 417 mg (111%*)
cynk 7,6 mg (76%*)
witamina E 4,0 mg (33%*)

* procent dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>