Zarodki pszenne prażone

zarodki_pszenneZarodek to najcenniejsza część każdego ziarna. Z zarodków wyrastają kiełki, dlatego są tak bogate w składniki odżywcze niezbędne do wzrostu.

Zarodki są bogatym źródłem magnezu, żelaza, cynku, fosforu, witamin z grupy B i witaminy E. Dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3.

Prażone zarodki pszenne stanowią wartościowy dodatek do twarożku, jogurtu, kefiru, musli, zup, naleśników oraz wielu domowych wypieków.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA, ŻELAZA, MAGNEZU, CYNKU, FOSFORU I WITAMIN E, B1, B6.

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1440 kJ (345 kcal)
tłuszcz 9,2 g
w tym kwasy tłuszczowe

nasycone

jednonienasycone

wielonienasycone

.

1,7 g

1,4 g

6,0 g

węglowodany 17 g 17 g
 w tym cukry  10,5 0,5 g g
błonnik 27 g
 białko 35 g 
sól 0,03 g
żelazo 12 mg (85%*)
magnez 323 mg (85%*)
cynk 12 mg (120%*)
fosfor 840 mg (120%*)
witamina E 9,5 mg (80%*)
tiamina (witamina B1) 1,3 mg (120%*)
witamina B6 1,6 mg (115%*)

* procent dziennej referencyjnej wartości spożycia

Produkt może zawierać śladowe ilości soi.

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.