Otręby owsiane

W Dobrej Kalorii dzielimy się z Tobą tym, co sami jemy każdego dnia. A tak się składa, że lubimy rzeczy pełnowartościowe, smaczne i naturalne.

Otręby owsiane są produktem bogatym w witaminy i minerały oraz błonnik, z dużym udziałem błonnika rozpuszczalnego zawierającego m.in. betaglukan.

Otręby owsiane to produkt gotowy do zjedzenia jako dodatek do musli, zup, wypieków.

  • wysoka zawartość wysoka zawartość błonnika, żelaza, magnezu, manganu, selenu i cynku
  • wysoka zawartość witaminy B1

Sposób użycia: wystarczy, że dodasz jogurt, mleko lub napój roślinny. Otręby owsiane mogą być również dodatkiem do koktajli, zup oraz wypieków.

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 1540 kJ (366 kcal)
tłuszcz 7,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g
węglowodany 51 g
w tym cukry 1,5 g
błonnik 15 g
białko 17 g
sól 0,01 g
żelazo 5,4 mg (39%**) 
magnez 235 mg (63%**)
mangan 5,6 mg (280%**)
selen 45 µg (82%**)
cynk 3,1 mg (31%**)
tiamina (witamina B1) 1,2 mg (109%**)
kwas pantotenowy (witamina B5) 1,5 mg (25%**)
folacyna (witamina B9) 52 µg (26%**)

** dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Możliwość komentowania jest wyłączona.