Otrębusie owsiane

Otrebusie_owsianeOtrębusie owsiane zawieraj betaglukan (2,3%). Wykazano, że betaglukan występujący w owsie obniża poziom cholesterolu we krwi*. Korzystny efekt występuje przy spożyciu co najmniej 3 g betaglukanu dziennie.Porcja 40 g otrębusiów zawiera 1 g  betaglukanu.

* Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Istnieje wiele czynników ryzyka choroby; zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub może go nie wywierać; znaczenie ma zrównoważona dieta i zdrowy tryb życia.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA. ŹRÓDŁO ŻELAZA I MAGNEZU.

Składniki: płatki owsiane (28%), otręby owsiane (28%), cukier brązowy, oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy), mąka pszenna, żółtka jaj, jogurt, substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu), łupina nasienna babki jajowatej, aromat waniliowy. Produkt może zawierać śladowe ilości nasion sezamu i orzeszków ziemnych.

1 WBT = 44 g

1 WW = 17 g

Wartość odżywcza 100 g produktu
wartość energetyczna 2010 kJ (480 kcal)
tłuszcz 21 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,5 g
węglowodany 60 g
w tym cukry 22 g
błonnik 7,9 g
białko 9,8 g
sól 0,1 g
żelazo 3,1 mg (22%*) 
magnez 106 mg (28%*)

* procent dziennej referencyjnej wartości spożycia

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>