Nasiona amarantusa

Nasiona amarantusaAmarantus, czyli szarłat, należy do najstarszych roślin uprawnych świata.

Jego walory odżywcze doceniali Inkowie i Majowie. Współcześnie, uprawiany jest nie tylko w Ameryce Południowej, wzbudza duże zainteresowanie specjalistów do spraw żywienia.

Nasiona amarantusa można gotować tak, jak kasze: zalać gorącą wodą w mniej więcej potrójnej objętości, gotować na małym ogniu przez 15 minut, po czym przyprawić do smaku.

WYSOKA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, MAGNEZU I BŁONNIKA.

Wartość odżywcza 100 g produktu:
 wartość energetyczna 1754 kJ (417 kcal)
 tłuszcz  8 g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  3 g
 węglowodany  63 g
 w tym cukry  0,4 g
 błonnik  14 g
 białko  18 g
 sól  0,05 g
magnez 250 mg (66%*)
żelazo 7,6 mg (54%*)
 wapń  150 mg (19%*)

* procent dziennej referencyjnej wartości spożycia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>